2. Rette pille i rette mund

Den etiske udfordring er at sikre den rigtige pille i den rigtige mund. Det er etisk ligeså uacceptabelt at ordinere en forkert pille som at undlade at tilbyde den rigtige.
Malene er 75 år. Pillen er en fast ingrediens ved hvert måltid. Når familie og venner er samlet om Malene, opstår der stor beundring og anerkendelse over for vores lægevidenskab, som er i stand til at tilrettelægge et lægemiddelbehandlingsprogram med i alt 37 piller dagligt, der forventes at virke hver for sig og tilsammen. Hertil kommer et ikke ubetydeligt antal piller fra Matas. Det kan være håndkøbsmedicin, vitaminer, antioxidanter og diverse kosttilskud. Det hænder, at Malenes sovepiller slipper op, hvorefter hun låner nogen af naboerne. Det gør ikke så meget, at det ikke er den samme slags. Hun har brug for noget at sove på. Malenes mave er et spændende kemisk laboratorium. Og måske også et eksperiment: hvor længe kan den holde til det.

Malene er i gang med morgenmaden.

haand

Mister vi tilliden til pillen, mister vi tilliden til sundhedsvæsenets vigtigste virkemiddel. Det er sundhedsvæsenets største udfordring, at sikre Rette pille i rette mund. Hvad må gøres?

Apotekerforeningen i Danmark har skønnet, at fejlmedicinering - som kan udspringe af både ordination og håndtering - slår 5000 ihjel hvert år og afstedkommer 100.000 indlæggelser på sygehus.

- Hvordan sikrer vi i et samarbejde, at den rigtige pille rammer den rigtige mund?

Det handler både om ordination og håndtering.